Skip to main content

Terapi – er det bare endnu et fix?

Har du nogensinde haft fornemmelsen af at være i dine følelsers vold?

Følelsen af ikke at kunne styre eller rumme dine egne følelser og reaktioner og af samme årsag gjort alt, hvad du kunne for at undertrykke følelserne enten ved at bide tænderne samme, sove dig fra det hele eller spise noget usundt?

Hvis ja, så har du muligvis også haft tanken: ”hvis bare jeg går i terapi og arbejder med mig selv, så kan jeg få alt det dårlige til at forsvinde og slippe for at leve et liv fyldt med følelsesmæssig smerte”.

Jeg tør godt indrømme, at jeg for år tilbage tænke præcis denne tanke og gennem årene i mit arbejde som coach og mentor, har jeg erfaret, at jeg ikke var/er den eneste. Desværre, for lige netop denne tankegang og forestilling er med til at fastholde os i følelsen af at være en fiasko, som i bund og grund er årsagen til, at mange af os vælger at gå i terapi eller arbejde med os selv.

Faktisk er det nøjagtig samme tankegang eller det samme mind-set som styrer os, når vi tænker: ”hvis bare jeg taber mig og når min drømmevægt, så bliver alt godt”. En tankegang som bygger på en forventning om, at vi kan fixe os selv, men som desværre er med til at fastholde os i offerrollen.

Hvordan det tænker du måske?

Jo, ser du, hvis vi tror, det er muligt at nå til et stadie eller “et sted”, hvor vi aldrig mærker smerte, vrede, ked-af-det-hed, irritation eller frustration, så er det med til at fastholde os i følelsen (og muligvis forstærke den med følelsen af nyttesløshed), fordi det ikke er realistisk og aldrig kommer til at ske. Vi kan aldrig bruge hverken et vægttab eller et terapiforløb til at få vores historie, fortid og “bagage” til at forsvinde, og det er først i det øjeblik, vi indser dette og trækker vores forventning om at blive fixet hjem, at vi bliver i stand til at vende følelsesmæssig smerte til forståelse, indsigt og personlige ressourcer.

Vi må lære at indse og accepterer, at vi nu engang har levet det liv, vi har, og at vi altid vil have bestemte udfordringer, situationer og/eller mennesker, som tricker os og vækker gamle følelser. Men i det øjeblik vi får værktøjerne til at gå ind i følelserne og forstå dem og forstå, hvad det er i situationen, ved personen eller udfordringen, som vækker de gamle følelser, kan vi bliver i stand til at forløse følelserne, slippe ud af deres fangeskab og i stedet vælge vores adfærd.

Forleden fik jeg en mail fra en af mine skønne klienter, som jeg har fået lov til at dele med jer, fordi den netop den beskriver dét at arbejde med tanker og følelser så præcist.

“Jeg bliver nødt til at dele en oplevelse med dig, som jeg havde i går. En fed, fed oplevelse af, hvor meget en indre dialog kan gøre for mig. Mine piger og jeg skal hjem til min mor i morgen. Jeg får min store pige til at ringe til hende for at høre, hvornår vi skal komme, og om vi kan spise med. Min mor siger til min datter, at det må vi lige finde ud af, da hun ikke ved, om hun har råd til, at vi kommer og spiser, men jeg ved, at min mor ikke mangler noget. Jeg bliver vred og irriteret på situationen, for hva fanden bilder hun sig ind? Det var sgu da irriterende osv.
Jeg kan ikke rigtig slippe det, men så får jeg stoppet mig selv og begynder at føre en indre dialog over, hvad min vrede og irritation handler om. Hvorfor bliver jeg så påvirket af dette?

Og så kommer svaret: Selvfølgelig……det handler det om, at hun igen får mig til at føle mindreværd. Er jeg ikke engang mere værd, end at hun kan spendere 200 kr. på mig og mine piger? Og er det en følelse jeg genkender? Ja det gør jeg. Især fra min barndommen, hvor jeg aldrig følte, at jeg var noget værd osv. osv. osv. …..

Og “PUF”… så var vreden og irritationen var væk.
Jeg havde sluppet det…… og jeg spiste ikke på det. DET VAR DEN FEDESTE FØLELSE AF SUCCES!!!“.

Ved at vende blikket indad kan vi analysere og vurdere vores tanker og følelser. Vi kan pludselig forstå, hvad det er, de handler om og derpå finde dem bedste mulige måde at reagere på og det er lige netop dét, altså denne proces, der gør det muligt for os at leve et autentisk liv og være de mennesker, som vi inderst inde drømmer om.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping Cart