Skip to main content

Så mange kalorier kan dine tanker koste

header2016-bred

Jeg har med stor interesse og nysgerrighed fulgt med i ”Det store slankeeksperiment”, som gennem de sidste uger har kørt på DR2. To engelske forskere har sammen med fire eksperter i ernæring, tarmhormoner, gener og adfærd foretaget et eksperiment med 75 personer, som de har delt op i tre grupper baseret på hormoner, gener og psykologi. Endnu engang er jeg blevet bekræftet i, hvor stor indvirkning vores tanker har på vores spiseadfærd og vægt. Tanker kan koste mange kalorier, især hvis vi ikke er bevidste om koblingen mellem tanker, følelser og adfærd.

I sidste afsnit af det store slankeeksperiment kom det særligt til udtryk hos gruppen med trøstespiserne. Trøstespiserne blev inddelt i to grupper. Hver gruppe skulle smage et stykke kage. Den ene gruppe skulle smage et stykke af en lilla kage. Den anden gruppe skulle smage et stykke af en orange kage. Efter indtaget af kagestykkerne blev de to grupper bedt om at gætte, hvor mange kalorier der var i det stykke kage, de netop havde spist. Første gruppe – dem med den lilla kage – fik sandheden. De fik at vide, at det stykke de netop havde spist, indeholdt 700 kcal. Anden gruppe – dem med den orange kage – fik en anden historie. De fik at vide, at det stykke kage de netop havde spise, indeholdt 190 kcal.

 

EN KAGE – TO REAKTIONER   

Begge grupper blev efterfølgende bedt om at pynte kager. Kager som de måtte spise af, når de var færdige, hvis de havde lyst. Eksperimentet gik ud på at se, hvor meget de to grupper ville spise, når de blev overladt til sig selv. Hvor meget tankerne betød og hvor gode de var til at takle “en enkelt smutter”.

Gruppen som kendte det rigtige antal kalorier, spiste i anden omgang 8 gange så meget kage, som dem der ikke kendte sandheden og dermed TROEDE, at de havde overholdt kuren. Jeg gentager…. 8 gange så meget.

Hvis den uvidende gruppe spiste 200 kcal, så spiste den vidende gruppe tilsvarende 1600 kcal. Det er en ret dyr pris for selvdestruktive tanker. Rigtig tit sker der desværre det, at regler og restriktioner udløser selvdestruktive tanker og katastrofetænkning. Tanker som får frygten og vores urhjerne til at tage over og vækker vores naturlige trang til overspisning. Konsekvensen er, at vi falder tilbage og mister motivationen, fordi vi mangler viden og værktøjer til at takler katastrofetankegangen.

Har du også svært ved at komme op på hesten igen efter en ”smutter”? Og vil du gerne lære at takle alt-eller-intet-tankegangen? Så er ”Tænk dig Let og Glad forløbet” noget for dig.

Tænk over det. Tanker er (desværre) ikke toldfri.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping Cart