Skip to main content

Sukker… du har prøvet alverdens ting, men har du nogensinde prøvet det her?

Sukkertrang kan være en udfordring.
En kæmpe en af slagsen.
Ofte får jeg spørgsmål om, hvordan man kan bekæmpe den.

Forleden sagde en af mine kære klienter til mig:
“Måske skulle vi bare lave en aftale på 14 dage, hvor jeg hver dag sender dig en mail med alt hvad jeg har spist”. “Så har jeg en af stå til regnskab overfor”.

”Det kan vi sagtens”, sagde jeg
”Men hvad så, når de 14 dage er gået?
”Hvad tror du der sker, når vi stopper efter 14 dage?”

Der blev stille og pludselig begyndte en dybere og meget mere personlig snak.

Kampen virker ikke – i længden

De fleste af os har prøvet af kæmpe os ud af sukkertrangen, men det virker sjælden – i længden

Hvorfor tænker du måske.
Fordi vores krop forsøger at fortælle os noget.
Fordi vi aldrig kommer frem til svaret, så længe vi holder det på afstand via kæmpen.

At leve med en afhængighed af sukker, brød, slik, kage, sodavand, kaffe o.lign. svarer i bund og grund til, at vi kæmper. Vi flygter fra at mærke den smerte som følger med, når vi bevidst eller ubevidst fortæller os selv, at vi forkerte.

Når vi sidder fast i en afhængighed, sidder vi i bund og grund fast i et mønster, hvor vi flygter fra os selv og vores følelser. Især følelser som er smertefulde at leve med eller blive konfronteret med.

Afhængighed skal altså ikke bekæmpes og handler ikke om mangel på viljestyrke.
Afhængighed handler grundlæggende set om, at vi har svært ved at elske os selv – præcis som vi er
Og i det hele taget tro på, at andre kan gøre det samme
At vi har ret til at være her
Ret til at være i livet med alt det, vi er – bare fordi… intet andet

Når vi kæmper
Når vi gentagende gange fortæller os selv: ”Hvis bare jeg taber mig (laver om på mig selv) så bliver alt godt” så straffer vi os selv
Vi straffer os selv, fordi vi bliver ved med at bekræfte os selv i en overbevisning om, at vi må gøre alt for at lave om på os selv og skjule – både for os selv og omverdenen, at vi ikke er ”rigtige” eller ”gode nok”

Men en sådan overbevisning går ud over selvværdet
Det slider, ja nærmest æder vores selvværdsfølelse op
Uden selvværd finder vi os aldrig rigtig til rette i livet
Vi mærker aldrig ægte livsglæde, selvaccept og frihed (altså den som kommer indefra)

Hvad kan vi gøre?

Vi kan starte med at slippe kampen
Stoppe med at sige: ”Hvis bare jeg taber mig eller slipper min sukkertrang, så bliver alt godt”

Vi kan møde os selv. Gøre vores larmende sind roligt og spørge hjertet til råds i stedet

Prøv bare lige nu, mens du sidder her..
Tag en dyb vejrtrækning
Luk øjnene
Læg begge hænder på dig hjerte

Mærk hjertet og spørg det så:

”Hvad er det for en følelse, som fylder mest i dig lige nu”
”Hvad handler det om?”
”Hvad er det i virkeligheden, du har brug for”

Vi kan sagtens dæmpe/slukke sukkertrangen via kosten og en stabilisering af blodsukkeret, men hvad med den sukkertrang som udløses af følelsesmæssig stress, smerte, følelsen af fiasko eller længsel?

Den stopper vi ikke via kosten
Den stopper vi først i det øjeblik, vi tør vende blikket indad og spørge kroppen og hjertet til råds

Det lærte Hanne, da hun deltog på ”Tænk dig Let og Glad” forløbet:

“Jeg bliver nødt til at fortælle, hvor meget mit liv har ændret sig, efter jeg deltog på ”Tænk dig let og glad” forløbet. Charlottes kompetente, indlevende, empatiske og kloge måde at undervise og guide os på, vil jeg aldrig glemme. Jeg kan slet ikke få armene ned, for jeg er blevet ”den glade Hanne” igen. Jeg vidste godt, at jeg var nede på tælling, pga. en mangeårig stress, men jeg anede ikke, at jeg slæbte rundt på en masse blokeringer og gamle mønstre, som tog mit overskud. Hvad jeg heller ikke havde forestillet mig, var, at mine mange forsøg på at tabe mig, havde fyldt alt for meget, og at jeg slog mig selv oveni hovedet med dem i stedet for at få ryddet op i mit selvværd og mine destruktive følelser. Alt hvad der er blevet sagt i Charlottes dejlige ”lille hule” (den hyggelige klinik) ved kun vi og væggene. Hold-da-op, der er både blevet talt, lyttet, grædt og grinet og det var bare så befriende. Udover alle de gode redskaber Charlotte gav os, lærte vi enormt meget af hinanden. Charlotte underviste ikke fra en lærebog, men brugte ”rigtige mennesker” – os – som udgangspunkt. Derfor rykkede vi så meget. Det Charlotte har lært os, bruger jeg hver eneste dag nu. Jeg får sagt fra (næsten hver gang) og bliver ved med at være en glad pige”.

Du skal finde den rette metode
Spiser du sukker fordi:

  • Du er træt
  • Har brug for ekstra energi til at leve op til egne eller andres forventninger
  • Ikke orker at mærke dit selvværd
  • Har brug for fred – fra den stemme som siger, at du er en fiasko

Så vil du blive ved med at have behov for sukkeret, så længe du ikke konfronterer din indre dialog og gamle begrænsende overbevisninger. Handler din sukkertrang om følelser, så vil en slankekur med fokus på kalorier og motion være som at sende et missil af sted i en forkert retning – det rammer aldrig det rigtige mål (læs: årsagen)

Nyd dagen og husk – lyt til hjertet.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping Cart