Skip to main content

Stresser du af med mad?

Stress fylder for de fleste mere og mere i hverdagen og i livet i det hele taget. Vi har travlt. Travlt, travlt, travlt. Arbejder og servicerer. Arbejder og servicerer. Arbejder og servicerer. Men hvornår er det lige, vi husker at give os selv tid til at slappe af og genfinde balancen?

Nogen vil nærmest sige aldrig!

I stedet finder flere og flere af os “balance” (læs: falder til ro) ved hjælp af fremtidens fødevarer, som i større og større grad bliver en erstatning for den fred, vi ikke selv er i stand til at skabe.

I denne uge har jeg stået for undervisningen på Højskolen Marielysts sundhedskursus, og i dag har vi regnet på, hvor stort sukkerindholdet er i forskellige fødevarer. Hvorfor det blev sukker og ikke fedt, som vi regnede på, er der en helt særlig årsag til.

Sukker øger frigivelsen af et stoft kaldet dopamin, som er grundstammen i et meget stærkt indlæringssystem i vores hjerne. Har vi én gang har lært og mærket, hvad der kan få vores hjerne til at frigive dopamin, så glemmer vi det aldrig. Vi kan sammenligne det med at lære at køre på cykel. Har vi én gang lært at cykle, så glemmer vi det aldrig. På samme måde er det med sukkeret!

Vores hjerne er bygget til at opfatte aktiviteter, der udløser dopamin, som noget, vi skal efterstræbe. Af samme årsag glemmer vi aldrig den effekt, som sukker har på vores krop. Lige meget hvor sundt vi lever, så vil vores hjerne altid huske den rus, som sukkeret engang har udløst. Heldigvis kan vi bryde den onde cirkel ved at give vores krop andre sunde alternativer, som på samme måde får hjernen til at frigive domamin.

Nå, men tilbage til sukkeret. Hvem tror du, der har fundet ud af at udnytte dette instinkt?
Fødevareindustrien selvfølgelig.

Har vores hjerne én gang mærket, hvor afslappet og fredfyldte vi kan blive af en romkugle, så virker det som en attraktiv løsning. Især når vi efter en stresset dag træder ind i supermarkedet og det første, der møder os, er et tilbud på snøfler eller romkulger. Wupti slår vores urinstinkt til, fordi sådanne såkaldte ”fødevarer” kan få os til at slappe af og falde ned, især hvis vi liiige spiser en pakke på vej hjem i bilen, så vi har ro og en anelse mere overskud, hvilket hjælper os til ikke at flå hovedet af familien eller gå direkte i seng, når vi træder ind af døren.

Smart når vi tænker salg, skræmmende når vi tænker sundhed.

Jeg kan da lige nævne, at vi eksempelvis fandt vi 75 sukkerknalder i én pakke Fibersund – som jo ellers via navnet angiver, at den burde være sund!!

Når vi taler sundhed, stress og livsstilsændring er det vigtigt, at vi holder for øje, at en del af vores spiseadfærd styres af vores omgivelser. Hvis vi inderligt ønsker at få styr på vores livsstil og vægt, gør vi derfor klogt i at rydde ud i ”købemad” og i stedet indrette vores omgivelser med rigtig, nærende og vitaminfyldt mad, så vores omgivelser i enhver henseende mindsker antallet af produkter og stimuli, som aktiverer vores instinkter og vækker vores lyst til at (over)spise.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping Cart