Skip to main content

Hvad gør du, når følelsen af fiasko melder sig?

Et af de stærkeste og mest præcise værktøjer eller pejlemærker, vi kan bruge, når vi vil ud af elevatorvægt og arbejde med den ”virkelige” årsag til vores overvægt er følelser. Følelser har mange ansigter. Nogle er forbundet med glæde, andre med vrede, sorg og smerte.

Det er sjældent rart at mærke smertefulde følelser, og derfor fristes vi nemt til at flygte eller lægge låg på dem ved hjælp af sukker, mad og lignende stimulanser. Når vi føler os stressede, ikke kan overskue tingene, bliver bange, kede af det eller når følelsen af fiasko banker på, så tyer vi ofte til mad. Ikke fordi vi er viljesvage, men fordi det er en del af vores menneskelige natur.
Sukker og mad påvirker vores hjerne og forskellige stoffer som blandet andet dopamin, der er med til at fremkalde en kortvarig rus af afslappethed og glæde. Ulempen er dog, at mange af de fødevarer som får os til at frigive disse signalstoffer påvirker vores vægt i en negativ retning.

Men en anden og mindst lige så væsentlig ulempe er, at vi overdøver vores følelser, når vi bruger sukker og mad som følelsesmæssig støddæmper.

Følelser er sjælens sprog. De er vores mest præcise ledetråde, og det er dem, som kan føre os frem til det liv, vi længtes efter og drømmer om. Det liv som er ærligt, meningsfyldt og glædesfyldt og som gør os i stand til at leve i samhørighed med vores sjæl og autenstiske jeg. Pointen er bare, at vi aldrig kommer frem til dette liv, hvis vi undgår de grimme følelser og holder dem på afstand med mad. I stedet bliver vi nedtrykte, fordi vi gør ting, som på lang sigt ikke får os til at føle ægte glæde og lykke, selvom det ser sådan ud udadtil. Det kan være smertefuldt at indse, men heldigvis er smerte også forbundet med noget positiv.

BRUG DIN SMERTE POSITIVT

Smerte og følelsen af fiasko indeholder vigtige budskaber. Smerte opstår altid i vores liv, når det er tid til at vågne op, ”pudse brillerne”, skifte retning og handle (enten på et fysisk eller følelsesmæssigt plan). Smerte kommer for at fortælle os, at vi gør noget, som ikke er godt for os. At vi lige nu lever et liv, som ikke er i overensstemmelse med det, vi inderst inde længes efter. Smerten kommer altså for at hjælpe os og fortælle, at vi må ændre adfærd, hvis vi vil have glæden og balancen tilbage i vores liv.

For en måneds tid siden kom dette meget fint til udtryk, da en af mine skønne klienter ved at melde afbud til vores aftale. Hun følte ikke, hun havde levet op til det mål, hun havde sat sig ved sidste konsultation og følte sig inderst inde som en fiasko. Jeg overtalte hende til først at skrive, skrive, skrive og sætte ord på alle sine følelser også de grimme. Bare lukke ud. Sende dem til mig og så tog vi udgangspunkt i det, hun havde skrevet, når hun kom.

Til selve konsultationen mærkede klienten sig selv og sine følelser igen og sammen fik vi opklaret, hvad det egentlig var, hendes krop og sjæl forsøgte at fortælle hende. Hun var i bund og grund kommet til at tro på en historie om sig selv, som gjorde ondt. En historie eller rettere stemme i sit indre, som fortalte hende, at hun ikke var værd at elske for det menneske, hun inderst inde er. (og sådan en overbevisning gør sgu da ondt at mærke)!!

Heldigvis turde hun for første gang handle anderledes og gå ind i sin smerte, hvilket gjorde, at vi fik forløst den og hun fik en indsigt og erkendelse, som gjorde, at hun for nylig sendte mig følgende ord:

”Jeg finder mig selv blive sat i situationer, hvor den sandhed du har fortalt/lært mig igen og igen kan fortælles og forklare, hvorfor jeg gør, som jeg gør eller rettere har gjort, men jeg kan mærke, at jeg nu kender sandheden så godt, at jeg kan forklare så mange andre hændelser i mit og mine nærmeste liv med selv samme sandhed. Jeg sender dig dagligt mange taknemlige og kærlige tanker, fordi du har delt sandheden med mig”.

Tør vi konfrontere os selv og den smerte som udløses af den historie, som vi går rundt og fortæller os selv i vores indre, så gør det faktisk, at vi bliver i stand til at bruge smerten positivt og kan åbne den dør, som leder os tilbage til os selv – vores autentiske selv – og det liv, vi oprindeligt blev født til at leve.

Og når vi er der, altså i livet som leves i samklang med os selv, så behøver vi ikke længere sukkeret eller maden til at holde følelserne på afstand for så de er jo allerede forløst – fantastisk ik?

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping Cart