Skip to main content

Sæt fokus på instinkter og adfærd

I daglig tale forbinder de fleste mennesker adfærd med handling. Når jeg taler om adfærd og ændring af livsstil og adfærd, så er det vigtigt at være opmærksom på, at jeg ikke kun taler om handling på et bevidst niveau. En succesfuld ændring af livsstil og adfærd omfatter også handlinger, som vi instinktivt udfører eller ubevidst reagerer på.

Når det kommer til adfærd forbundet med at tabe sig og ændre livsstil, er det vigtigt at forstå, hvorfor du ikke ”bare” kan bruge din viljestyrke til at regulere din adfærd. Det er hverken realistisk eller tilstrækkeligt at sige til dig selv: ”Nu skal det være slut. Jeg gider ikke være overvægtig mere. Jeg gider ikke kæmpe mod mig selv og min vægt hver evig eneste dag. Jeg vil tabe mig og aldrig spise sukker eller kage igen”.

Sådan foregår det ikke – i hvert fald ikke i den virkelige verden!

Du er nød til at forstå, at du grundlæggende og instinktivt er skabt til at reagere på mad og især på bestemte typer af mad. Tilbage i urtiden da du levede som urmenneske, kæmpede du en daglig kamp for at sikre dig den nødvendige mængde mad til at kunne overleve. Af samme grund havde du et center i din hjerne, som slog til, så snart muligheden for at spise bød sig: ”Spis mens du kan og spis hurtigt, så de andre ikke spiser det hele før dig. Du ved ikke, hvornår lejligheden byder sig igen”. Dette instinkt har sikret din overlevelse tilbage i urtiden og det har gjort, at du kunne overleve dage, nætter eller perioder uden mad, hvor der ikke var meget at spise og leve af i naturen. Det var smart, men det er det ikke nødvendigvis i dag, hvor der er mad alle vegne!

Hvad angår mad og fristelser, så har din hjerne ikke fulgt med udviklingen. Det center i din hjerne, som har sikret din overlevelse er der stadig og det forsøger stadig – instinktivt – at få dig til at række ud efter mad, når muligheden byder sig – også selv om du har besluttet dig for, at du ikke skal have mere.

En morgen mens jeg stod i kø på benzintanken og ventede på at betale for en kop kaffe og benzin, observerede jeg på tæt hold, hvordan vores hjerne kan få os til at ”give efter” for noget vi egentlig ikke havde planlagt. Manden som stod foran mig i køen havde sat en kop kaffe op på disken og bad desuden om en ostemad. Den ”venlige” (eller måske rettere salgsvenlige) ekspedient spurgte manden: ”vil du ikke havde en ostemad mere?. Du får to ostemadder for 20 kr., den sidste koster kun 4 kr.”.

”Så meget energi for så lidt indsats”, tænkte urhjernen. Det er smart! Det vil give mig energi og reserver nok til flere dage. Jeg behøver ikke engang at røre mig ekstra og eller bruge en masse energi på at fange en høne eller en fisk. Her bliver det hele serveret for mig. Det er smart (læs: en god handel)”. Rigtig nok, manden foran mig var stille et øjeblik og sagde så ja tak til tilbuddet.

Kan du se, hvad jeg mener?

Du kan sagtens træde ind på benzintanken, sagtens tage med til fest, sagtens gå ned i kantinen på arbejdet med en skudsikker plan i baghånden, men er du ikke bevidst og kender du ikke dine reaktioner og den adfærd som bestemte fødevarer, personer eller situationer kan udløse hos dig, så kommer du nemt og uden at tænke over det til at handle helt anderledes, end du havde planlagt.

Du tror muligvis, at en succesfuld livsstilsændring ”bare” handler om viljestyrke og du inderst inde ikke ejer det, der skal til for at du kommer i mål, men fakta er, at det sjældent er den virkelige historie. Du har højst sandsynligt bare ikke lært dig selv og dine grundlæggende natur at kende og af samme årsag heller ikke forstået, hvad du skal gøre for at takle dem og få succes. Og det er der intet galt i – tværtimod – det er blot et udtryk for, hvor du er i din udvikling og forståelse af dig selv lige nu.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping Cart