Skip to main content

5 tips til at bryde ud af den selvdestruktive slankekursmentalitet

Har du nogensinde tænkt over, hvordan slankekursmentaliteten påvirker dit liv?

Hvis ikke, så prøv lige at se… er det her dig?

10947431_959328714077629_991178395690973904_o

På mange måder svarer slankekursmentaliteten og den dertilhørende livsstil til, at vi sætter os på bagsædet i en bil og “bare” lader chaufføren (altså omgivelserne, de typiske slanketrends, slankekuren og den dertilhørende alt-eller-intet-tankegang) styre showet. Det er tiden og vægten som får lov til at dikterer, hvornår vi kan have det ok, hvornår vi kan tillade os selv at slappe af, æde løs og kæmpe (igen).

Ulempen er bare, at det slider.

Det slider på kroppen og det dræner kroppen for glæde, vitalitet og følelsen af frihed.

Holder du ”Hvid januar”, slapper af i februar, går på den igen i marts (foråret er jo på vej og det betyder mindre tøj på kroppen) osv. osv. hele vejen frem til december, hvor det igen er tid til at gå all-in altså med de syndige sager, så er dit liv uden tvivl styret af slankekursmentaliteten.

Drømmer du om noget andet? Om at sætte dig selv på førersædet og få et naturligt og afslappet forhold til din krop og din mad, ja så får du i dag 5 tips, som du bør overveje at bruge, når februar slutter og tanken om (endnu) en slankekur (måske) melder sig.

SLIP RESTRIKTIONERNE

Slip restriktionerne, kalorietabellerne og tanken om, hvad du må og ikke må. Hvis jeg siger til dig, at du ikke må tænke på en blå ballon, hvad tænker du så på? Rigtigt. En blå ballon. Giver du slip på slankekursmentaliteten og den alt-eller-intet-tankegang, som ofte ligger bag, aftager din indre uro helt naturligt sammen med trangen til at tænke på ”det forbudte”. Ude af øje – ude af sind. Sig til dig selv, at du må spise det hele og mærk så efter. Spørgsmålet er, om du har lyst? Især når først du begynder at forstå din krop og dens signaler og dermed også konsekvensen af den mad, du spiser.

BLIV REALISTISK

Bliv realistisk ift. til din vægt og dine drømme. Hvorfor er det egentlig, du gerne vil tabe dig? Har du en urealistisk drøm om, at hvis bare du taber dig, så bliver alting godt? Så er det tid til selverkendelse og et ordentligt realitetstjek. Vil du ud af slankekursmentaliteten, må du indse og erkende, at du aldrig kan bruge et vægttab til at løse dine problemer. Du vil stadig – med eller uden overvægt – skulle leve med dig selv og takle personlige udfordringer. Du vil stadig have den samme ægtefælle, de samme udfordringer på jobbet, de samme børn og det samme liv. At tabe sig er ikke en helbredelse af livet – det er blot ét skridt på vejen.

TAG EN BESLUTNING

Træk vejret dybt og tag en beslutning. Der findes ingen hurtige løsninger, når du går efter et varigt resultat. Det er hverken pænt, populært eller særligt opmuntrende at sige, men det er ærligt. Og inderst inde ved du det godt. Der findes en hel industri, som forsøger at overbevise dig om, hvor nemt der er at tabe sig og få figuren tilbage. Tv, ugeblade, blogs og bøger bugner af sunde bølger, nye kostprincipper og nemme kure, som du bare skal følge og så bliver alting godt. Og det frister. Virkelig. Men fakta er, at der skal mere til. Ifølge statistikker er det kun 1-5 % af alle slankekurer, som ender med at holde og blive til en livsstil. Fortsætter du jagten på ”det hurtige fix” og de mirakuløse løsninger, så er sandsynligheden for, at du fortsætter med at narre dig selv rigtig stor. Beslut dig ikke “bare” for, at du vil tabe dig og blive glad. Den beslutning har du taget så mange gange før. Tag i stedet en dyb indånding og beslut dig for, at du dropper alt, hvad der hedder slankekure og sundhedstrends og i stedet bliver realistisk i forhold til, hvad der virker for dig. Tager du denne beslutning, så lover jeg dig, at du har taget ét af de vigtigste skridt på vejen mod et sund vægttab og et naturligt forhold til mad – for altid.

PÅ MED DETEKTIVHATTEN

På med detektivhatten. Drop alt hvad der hedder skyld og skam. Skift slankekursmentaliteten og de dertilhørende “briller” ud med ”nysgerrighedsbrillerne”. Stop op og sig: ”det er da interessant, at jeg får lyst til sukker lige nu, hvad handler det om?” I det øjeblik du begynder at blive bevidst om, hvilke fødevarer, ting, hændelser eller situationer, som spænder ben for dit vægttab og din overspisning, bliver det 1000 gange nemmere at ”knække koden” og finde nye, sunde og effektive løsninger.

SE DET SOM EN MULIGHED FOR ØGET SELVINDSIGT

Betragt dit vægttab og din livsstilsændring, som en mulighed for at lære sig selv bedre at kende. Gør op med tag-dig-sammen-metoden og tanken om, at der er noget galt med dig. De tanker og den spiseadfærd, som du har er helt naturlig. Det er muligt, at den er kommet ud af balance, men den er stadig helt naturlig. Balancen kommer igen når du begynder at arbejde med dit selv og dit forhold til mad. Der ligger et kæmpe udviklingspotentiale gemt bag sukkertrangen og elevatorvægten. Sig ja til dig selv, tag skridtet og begiv dig ud på dit livs rejse, hvor du for alvor finder hjem til sig selv og ind til kernen af, hvorfor du spiser (eller i perioder undlader at spise).

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping Cart