Skip to main content
header2016-turkis

Sund for Sjov metoden spænder over 3 niveauer. Dem kan du læse om og blive klogere på her:  

 sund-for-sjov-modellen-

Niveau 1: Fokus på tanker, følelser og den bagvedliggende årsag til din spiseadfærd

Overvægt, overspisning og elevatorvægt er forbundet med følelser. Så enkelt kan det siges! Kigger vi på kroppen i et helhedsorienteret perspektiv, er der en tæt forbindelse mellem mad og følelser. Mad kan genopbygge vores krop og gøre den stærkere, men mad kan også dulme, lægge låg på og undertrykke længsler og helt basale behov som kærlighed og omsorg. Jo mere vi spiser, jo mindre mærker vi.

Et ukontrolleret spisemønster har ofte rod i en selvudslettende adfærd. Selvudslettende i den forstand, at vi undlader at tage vare på os selv og i stedet drager omsorg for alle andre. Vi knokler på arbejdet, holder hus, søger for børnene, lytter til kollegaerne og tager en ekstra vagt, så de andre kan få fri. Men hvad med os selv? Hvor får vi energien fra til at opretholde dette adfærdsmønster? Kommer energien fra en uendelig kilde eller henter vi den i virkeligheden i sukkeret, kaffen og fedtstofferne, som får vores krop til at frigive hormoner, der er i stand til at sætte kroppen på overarbejde, uden, vi rigtig mærker det?

Spiser du sukker, fordi du er træt, ked af det, keder dig, mangler anerkendelse, omsorg eller kærlighed eller fordi du ikke orker at mærke dit lave selvværd og høre den stemme, som bliver ved med at fortælle dig, at du er en fiasko, så vil (endnu) en slankekur med fokus på kalorier og motion være det samme som at sende et missil af sted uden retning – du rammer aldrig målet – altså den bagvedliggende årsag til dit spisemønster.

 

HZ0A5356

På niveau 1 går vi efter årsagen! Her lærer du at vende blikket indad og lytte til din krop og din indre dialog.  Jeg giver dig detektivhatten på og sammen går vi baglæns (i det tempo du er klar til). Vi rydder op i ”fejltolkninger” og “overbevisninger”, som er med til at stresse din krop, vække din sukkertrang, få dig til at overspise og din vægt til at svinge op og ned. Du lærer, hvordan du slipper ud af alt-eller-intet-tankegangen og fylder dit sind tanker, der gør det sjovt og energifyldt at være dig og vækker lysten til at lave sund mad, dyrke motion og passe kærligt på dig selv.

 

Niveau 2: Fokus på kroppens basale og fysiske behov

På niveau 2 er målet, at du fortsætter med at lytte til din krop. Her sætter vi fokus på maden og dine fysiske  omgivelser. Du tæller ikke kalorier, men lærer at sammensætte din mad, så du holder dit blodsukker stabilt og bliver bevidst om, hvilke fødevarer som gør din krop mæt og glad. Du har stadig sindet med, idet forbud og løftede pegefingre stresser din krop. Derfor er hele grundtanken, at du må spise det hele, spørgsmålet er, om du har lyst, når du mærker efter og registrerer den bagvedliggende årsag til din lækkersult.

Når det kommer til adfærd forbundet med at overspise og tabe sig, er det vigtigt at forstå, hvorfor du ikke ”bare” kan bruge din viljestyrke til at regulere din spiseadfærd. Det er hverken realistisk eller tilstrækkeligt at sige til dig selv: ”Nu skal det være slut. Jeg gider ikke overspise og være overvægtig mere”. Sådan foregår det ikke – i hvert fald ikke i den virkelige verden!

Instinktivt er du skabt til at række ud efter mad og fristelser, så snart muligheden byder sig. Dette instinkt har sikret din overlevelse tilbage i urtiden og har gjort, at du kunne overleve dage, nætter eller perioder uden mad, hvor der ikke var meget at spise og leve af i naturen. Det var smart, men det er det ikke nødvendigvis i dag, hvor der er mad alle vegne!

 

Hvad angår mad og fristelser, så har din hjerne ikke fulgt med udviklingen. Det center i din hjerne som har sikret din overlevelse, er der stadig og det forsøger stadig – instinktivt – at få dig til at række ud efter mad, når muligheden byder sig – også selvom du har besluttet dig for, at du ikke skal have mere. Derfor lærer du  din oprindelig natur at kende og nuancerer samtidig dine tanker om mad. Du får inspiration til at lave god, sund og lækker mad og sunde lækkerier (så du ikke bare skal sy munden sammen og undertrykke din lækkersult). Og du lærer at strukturere dine omgivelser, så de arbejder sammen med dig og støtter dig i at nå dit mål og de ønsker, som du har for dig selv og dit liv.

 

Niveau 3: Fokus på dit autentiske jeg

På niveau 3 tager du hul på den endelige rejse hjem til dig selv. Du tager hul på et nyt kapitel i dit liv, hvor du bevidst vælger at lytte til dig selv og leve i overensstemmelse med alle dine længsler og behov. Også dem, du tidligere har undertrygt eller holdt nede med mad.

I en sådan proces er det naturligt, hvis du mærker ubehag. Det kan være angstprovokerende at bryde gamle mønstre og bevæger dig udenfor din tryghedszone. Derfor er det vigtigt, at du har en coach eller mentor ved din side, som holder fokus og har gået vejen før dig. Jeg ved, både af faglig og personlig erfaring, hvad der venter dig ude på “den anden side”. Hvis du ikke våger pelsen, er der stor sandsynlighed for, at du snyder dig selv for succes! Der er nemlig den mulighed, at det kan gå godt og blive helt fantastisk, selvom en gammel overbevisning forsøger at fortælle dig det modsatte.

Måske tror du, at selvudvikling handler om at ”fixe” dig selv… “så bliver alting godt.” Det er en udbredt misforståelse. Så længe du tror, det er muligt at nå til et sted, hvor du aldrig mærker smerte, vrede, ked-af-det-hed, irritation eller frustration, er det kun med til at fastholde dig i følelsen af fiasko – fordi det ikke er realistisk. Du kan aldrig bruge et vægttab eller et selvudviklingsforløb til at få din historie, fortid eller “bagage” til at forsvinde. Det er først i det øjeblik, du indser dette og trækker din forventning om at blive fixet hjem, at du kan vende følelsesmæssig smerte til forståelse, indsigt og personlige ressourcer og leve et liv i overensstemmelse med dig selv og dit autentiske jeg.

 

HZ0A5394På niveau 3 er målet, at du slutter fred med dig selv og det liv, du nu engang har levet. At du erkender, at der altid vil være bestemte udfordringer, situationer og/eller mennesker, som kan tricke dig og vække gamle følelser. Du lærer at gå ind i følelserne og “spotte”, hvad det er i situationen, ved personen eller udfordringen, som tricker dig. Du mærker måske vrede, irritation, frustration eller sorg, men kun så længe, som det tager for dig at forstå de signaler, din krop forsøger at sende dig. Herefter slipper ubehaget og du kan frit gå videre eller bevidst vælge din adfærd fremfor at dulme eller undertrykke den med mad.

Det er ægte frihed og sundhed på højeste plan!

Er du i tvivl om, hvorvidt du spiser på følelserne, så tag testen med det samme – klik her.

Shopping Cart